Algemene Voorwaarden LET’S ROBOT B.V.
Artikel 1 – Algemeen
- Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle huidige en toekomstige aanbiedingen en offertes van LET’S ROBOT B.V. KvK 97152285): (hierna: de “Gebruiker”) en op alle door de Gebruiker gesloten overeenkomsten of verrichte handelingen.
- De toepasselijkheid van andere algemene voorwaarden, al dan niet gehanteerd door een wederpartij, klant en/of opdrachtgever van de Gebruiker (hierna: de “Opdrachtgever”), waaronder ook inkoopvoorwaarden, wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen, ook in het geval de Opdrachtgever eerder naar dergelijke voorwaarden heeft verwezen.
- Voor toepasselijk verklaring van (een gedeelte van) andere algemene voorwaarden dan deze, is voorafgaande schriftelijke aanvaarding daarvan door de Gebruiker vereist. Indien en voor zover andere algemene voorwaarden (mede) toepasselijk zijn, dan prevaleren bij eventuele tegenstrijdigheden deze voorwaarden.
- De vernietiging of de nietigheid van enige bepaling van deze voorwaarden laat de geldigheid van de overige bepalingen van deze voorwaarden onverlet. In plaats van het vernietigde deel geldt alsdan overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:42 BW als overeengekomen, hetgeen partijen overeengekomen zouden zijn indien zij de nietigheid of vernietigbaarheid gekend zouden hebben.
- Eventuele afwijkingen van deze voorwaarden, door de Gebruiker te eniger tijd toegepast of getolereerd, al dan niet ten voordele van de Opdrachtgever, geven deze laatste nimmer het recht zich later daarop te beroepen, of de toepassing van een dergelijke afwijking als voor hem vaststaand voor zich op te eisen.
- Tussentijdse eenzijdige wijzigingen in deze voorwaarden door de Gebruiker zijn te allen tijde toegestaan. De Opdrachtgever heeft het recht bij tussentijdse wijzigingen in deze voorwaarden de overeenkomst op te zeggen.
- De werking van de artikelen 7:407 lid 2 en 7:408 lid 1 BW is uitgesloten.
- Indien de Opdrachtgever kwalificeert als consument zoals bedoeld in artikel 6:230g BW geldt het navolgende. Indien een deel van deze voorwaarden als strijdig met consumentenwetgeving nietig, vernietigbaar, onverbindend en/of anderszins als onredelijk zal worden beschouwd, zal het overige deel van deze voorwaarden onverminderd van kracht blijven. Indien een bepaling van deze voorwaarden onverbindend en/of niet afdwingbaar blijkt te zijn, omdat deze verder reikt dan wat wettelijk is toegestaan of als redelijk wordt beschouwd, terwijl die bepaling geldig of afdwingbaar zou zijn indien de bewoording daarvan zou worden aangepast, de duur daarvan ingekort en/of de reikwijdte daarvan beperkt, zal de betreffende bepaling gelden met inachtneming van die aangepaste bewoording, duur en/of reikwijdte voor zover noodzakelijk om die bepaling geldig te doen zijn.
Artikel 2 – Totstandkoming van de overeenkomst
- Alle aanbiedingen van de Gebruiker – daaronder begrepen prijsopgaven en prijslijsten – zijn vrijblijvend en kunnen vormvrij worden herroepen, zelfs na aanvaarding daarvan door de Opdrachtgever.
- De overeenkomst, alsmede de wijzigingen en aanvullingen daarop, zijn voor de Gebruiker slechts bindend indien deze schriftelijk door de Gebruiker zijn bevestigd. Een aanvaarding van een offerte welke afwijkt van de inhoud van de offerte, geldt als een verwerping van de oorspronkelijke aanbieding en als een nieuwe aanbieding die de Gebruiker niet bindt. Dit geldt ook, indien de aanvaarding slechts op ondergeschikte punten van de offerte afwijkt.
- Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, kunnen Overeenkomsten door de Opdrachtgever niet worden geannuleerd of beëindigd, zonder schriftelijke toestemming van de Gebruiker, tenzij partijen schriftelijk overeenstemming bereiken omtrent de schadeloosstelling die de Opdrachtgever aan de Gebruiker verschuldigd is bij een door de Gebruiker geaccepteerde beëindiging van de overeenkomst.
- Kennelijke vergissingen in de aanbiedingen van de Gebruiker ontheffen de Gebruiker van haar nakomingverplichting, alsmede van de verplichting daaruit eventueel voortvloeiende schade te vergoeden, ook na totstandkoming van de overeenkomst.
- Indien in een offerte meerdere zaken worden aangeboden en per product/dienst een prijs wordt genoemd, dan geldt de offerte slechts als geheel en heeft de Opdrachtgever niet het recht om slechts een deel van de aangeboden zaken te accepteren tegen de daarvoor genoemde prijs.
- Indien de overeenkomst niet schriftelijk wordt vastgelegd en de Gebruiker niettemin met instemming van de Opdrachtgever een aanvang tot uitvoering van de overeenkomst maakt, zal de inhoud van de offerte als overeenkomst gelden.
- De overeenkomst is eerst dan geldig, indien deze van de zijde van de Gebruiker, door een vertegenwoordigingsbevoegd functionaris is bevestigd c.q. ondertekend.
- De Gebruiker is tot aan het tijdstip dat levering van de producten of diensten heeft plaatsgevonden gerechtigd om de overeenkomst op te zeggen, indien zij daartoe gegronde redenen aanwezig acht, zonder dat enige vorm van schadevergoeding is verschuldigd. Opzegging geschiedt door een schriftelijke mededeling.
- Eventuele toezeggingen van vertegenwoordigers van de Gebruiker binden de Gebruiker niet, tenzij en zodra zij schriftelijk door de Gebruiker zijn bevestigd.
- Overeenkomsten worden aangegaan onder de opschortende voorwaarde dat uit de door de Gebruiker in te winnen informatie blijkt van voldoende kredietwaardigheid van de Opdrachtgever.
Artikel 3 – Prijzen
- Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, gelden alle door de Gebruiker op enig moment opgegeven prijzen alleen voor de concrete aanbiedingen waarin ze zijn opgenomen en luiden ze in Euro’s exclusief BTW, invoerrechten en andere belastingheffingen of rechten.
- Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, gelden alle prijzen van de Gebruiker ex-works vestigingsplaats van Gebruiker (Nederland).
- Alle prijzen zijn gebaseerd op de ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst geldende wisselkoersen, invoerrechten, belastingen, heffingen en andere prijsbepalende factoren.
- De Gebruiker behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om haar prijzen te wijzigen, onder andere indien en voor zover prijsbepalende factoren, waaronder, doch niet uitsluitend de in artikel 3.3 bedoelde factoren, daartoe aanleiding geven. Een prijswijziging zal niet eerder ingaan dan op het moment dat de Opdrachtgever hiervan schriftelijk op de hoogte is gesteld.
Artikel 4 – Uitvoering
- Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, rust op de Gebruiker alleen een inspanningsverplichting, gebaseerd op de door de Opdrachtgever verstrekte informatie en de aard van de overeenkomst. De Gebruiker geeft geen garantie af met betrekking tot de beschikbaarheid en/of werking van een product, dienst, platform, website of andere leveringen.
- Onderhoud aan een dienst, platform of website kan te allen tijde plaatsvinden, ook als dit een negatieve invloed heeft op de beschikbaarheid en/of werking daarvan. Onderhoudswerkzaamheden worden zoveel mogelijk van tevoren aangekondigd.
- De Gebruiker is nimmer in verzuim door het enkele verstrijken van een termijn, waaronder de levertijd. Daartoe is steeds een schriftelijke ingebrekestelling vereist, waarbij aan de Gebruiker een redelijke termijn, dat wil zeggen ten minste twee maanden, wordt gegeven om alsnog na te komen. De Gebruiker is bevoegd tot deelleveringen.
- De Opdrachtgever is verplicht om de Gebruiker op de hoogte te stellen van alle feiten en omstandigheden die van belang kunnen zijn voor een correcte uitvoering van de overeenkomst en om alle door de Gebruiker verlangde gegevens en informatie terstond te verstrekken, ook nadat de Gebruiker is overgegaan tot uitvoering van de overeenkomst.
- De Opdrachtgever staat jegens de Gebruiker in voor de juistheid en volledigheid van alle aan de Gebruiker ter beschikking gestelde gegevens en informatie. De Gebruiker is nimmer aansprakelijk voor schade die het gevolg is van enige onjuistheid en/of onvolledigheid van door of ten behoeve van de Opdrachtgever aan haar ter beschikking gestelde gegevens en/of informatie.
- De Opdrachtgever is verplicht tot vergoeding aan de Gebruiker van alle (extra) kosten en meerwerk die het gevolg zijn van een door de Opdrachtgever verzochte wijziging van de overeenkomst of een naar het oordeel van de Gebruiker noodzakelijke wijziging van de overeenkomst. Dit geldt ook indien de noodzaak tot het wijzigen van de overeenkomst niet aan de Opdrachtgever kan worden toegerekend.
- De in het vorige lid bedoelde kosten en meerwerk worden berekend aan de hand van dezelfde prijsbepalende factoren en berekeningswijze die gelden op het moment dat het meerwerk wordt verricht c.q. de kosten zijn gemaakt dan wel, naar keuze van de Gebruiker, die welke werden gebruikt bij de totstandkoming van de overeenkomst.
- Indien en zodra de Gebruiker door verhindering van de Opdrachtgever of door enige andere aan de Opdrachtgever toe te rekenen oorzaak niet op de overeengekomen en/of gebruikelijke wijze uitvoering kan geven aan de overeenkomst is de Opdrachtgever verplicht om de door de Gebruiker als gevolg hiervan gemaakte kosten en geleden schade te vergoeden.
- Tenzij anders overeengekomen, geschieden alle leveringen van de Gebruiker ex-works vestigingsplaats van Gebruiker, Nederland (Incoterms 2020). In deze voorwaarden wordt onder levering verstaan hetgeen is bepaald in de artikelen 3:84 en 3:90 BW, met dien verstande dat de vereiste bezitsverschaffing wat betreft producten plaatsvindt zodra de producten het terrein van de Gebruiker verlaten dan wel ex-works vestigingsplaats van Gebruiker, Nederland (Incoterms 2020).
- Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, zijn de door de Gebruiker geleverde diensten en/of producten voor risico van de Opdrachtgever vanaf het moment van levering. Het door de Opdrachtgever of de persoon die deze daarbij vertegenwoordigt ondertekende ontvangstbewijs strekt tot dwingend bewijs van levering.
- Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, komt ieder transport dat de Gebruiker organiseert volledig voor rekening en risico van de Opdrachtgever. De Opdrachtgever is verplicht om alle kosten die met dat transport gepaard gaan aan de Gebruiker te vergoeden. De kosten van eventuele verzekeringen die verband houden met het transport komen eveneens volledig voor rekening van de Opdrachtgever. Het vervoerde komt steeds volledig voor risico van de Opdrachtgever.
- Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, is de Gebruiker gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst of onderdelen daarvan uit te besteden aan of te laten verrichten door derden zonder dat zij de Opdrachtgever hierover hoeft te informeren en/of de toestemming van de Opdrachtgever behoeft.
- Overeenkomsten worden door de Gebruiker uitsluitend uitgevoerd ten behoeve van de Opdrachtgever. Derden kunnen aan de producten en/of de inhoud van de verrichte werkzaamheden, en meer in het algemeen aan de wijze waarop aan de Overeenkomsten al dan niet uitvoering is gegeven, geen rechten ontlenen.
- Indien de Opdrachtgever derden bij de uitvoering van de overeenkomst wenst te betrekken, geschiedt dit uitsluitend met voorafgaande schriftelijke uitdrukkelijke goedkeuring van de Gebruiker.
- Opgegeven levertijden gaan eerst in wanneer de overeenkomst effectief tot stand is gekomen, over alle details overeenstemming is bereikt en nadat de Gebruiker beschikt over alle voor de uitvoering van de overeenkomst noodzakelijke gegevens en dergelijke.
- De levertijd is gebaseerd op de ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst geldende omstandigheden. Indien vertraging ontstaat als gevolg van een wijziging van deze omstandigheden, wordt de levertijd automatisch dienovereenkomstig verlengd, onverminderd het hierna bepaalde inzake overmacht.
- Indien de Opdrachtgever of één van haar gebruikers gedurende achttien maanden of langer geen gebruik maakt van een product, dienst, platform of website van de Gebruiker, heeft de Gebruiker het recht om het (betreffende) account af te sluiten, zonder dat enige vorm van schadevergoeding is verschuldigd.
- Vanaf het moment dat een account is afgesloten, om welke reden dan ook, zijn de daarin opgeslagen data niet meer toegankelijk, ook niet als het account op een later moment weer wordt geactiveerd.
- De Opdrachtgever mag een product, dienst, platform of website niet gebruiken of aanwenden in strijd met enige toepasselijke wet- en/of regelgeving. De Opdrachtgever staat jegens de Gebruiker in voor de naleving hiervan door haar gebruikers.
- De Opdrachtgever weerhoudt zich op het platform of de website van onfatsoenlijke, pornografische of anderszins ongewenste publicaties, van publicaties die de rechten van derden schenden of zouden kunnen schenden dan wel van handelingen die schade (zouden) kunnen toebrengen aan de Gebruiker, producten, diensten, platformen, websites of (computer)systemen van de Gebruiker of van derden.
Artikel 5 – Klachten en garantie
- De Gebruiker garandeert dat de door haar geleverde producten en diensten voldoen aan de gebruikelijke eisen en normen die daaraan op het moment van levering redelijkerwijs gesteld kunnen worden en waarvoor zij bij normaal gebruik in Nederland bestemd zijn. Bij gebruik buiten Nederland dient de Opdrachtgever zelf te verifiëren of het gebruik daarvan geschikt is voor het gebruik aldaar en voldoet aan de voorwaarden die daaraan gesteld worden. In dat geval kan de Gebruiker andere garantievoorwaarden stellen ter zake van de te leveren producten of diensten.
- Met betrekking tot niet door de Gebruiker geproduceerde zaken geeft de Gebruiker geen garantie af. Alsdan geldt de fabrieksgarantie en dient Opdrachtgever zich rechtstreeks tot de fabrikant te wenden voor die garantie.
- De Opdrachtgever is verplicht om de producten bij ontvangst direct te controleren op onder andere gebreken en hoeveelheden.
- De Opdrachtgever kan er geen beroep meer op doen dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien hij de Gebruiker daarvan niet binnen acht dagen na ontvangst van de producten schriftelijk kennis heeft gegeven. De Gebruiker is niet gehouden tot het in behandeling nemen van klachten inzake geringe afwijkingen van onder andere kleur, type, opdruk, kwaliteit, afwerking, verpakking en hoeveelheid.
- Indien en voor zover de Gebruiker vaststelt dat het afgeleverde niet beantwoordt aan de overeenkomst, zal – naar keuze van de Gebruiker – opnieuw of aanvullend worden geleverd of zal een (evenredige) vermindering van de koopprijs worden toegepast. Indien en voor zover de Gebruiker vervangende producten levert, is de Opdrachtgever verplicht om de gebrekkige producten onverwijld op zijn kosten aan de Gebruiker te retourneren.
- Deze voorwaarden zijn van toepassing op zakelijke transacties. De Opdrachtgever heeft dan ook geen herroepingsrecht. Producten kunnen derhalve niet geruild en/of geretourneerd worden.
- Klachten met betrekking tot door de Gebruiker verzonden facturen dient de Opdrachtgever binnen acht dagen na dagtekening van de factuur schriftelijk aan de Gebruiker kenbaar te maken. Na het verstrijken van die termijn kunnen bezwaren niet meer in behandeling worden genomen en heeft de Opdrachtgever afstand gedaan van zijn (vermeende) rechten.
- Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, garandeert de Gebruiker nimmer dat de producten geschikt zijn voor een bepaald doel.
- Behoudens in het geval van opzet, grove schuld of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de Gebruiker, is de Gebruiker binnen het kader van haar garantieverplichting niet gehouden tot enige andere vergoeding of tegemoetkoming, hoe ook genaamd, dan die welke zijn vermeld in deze voorwaarden.
- De door de Gebruiker verleende garantie komt onherroepelijk te vervallen indien de defecten en/of storingen te wijten zijn aan normale slijtage, gebruik na de houdbaarheidsdatum, onjuist, onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik, onjuiste opslag of onderhoud daarvan, van buitenaf komende oorzaken, indien Opdrachtgever zonder toestemming van de Gebruiker wijzigingen in de producten aanbrengt of laat aanbrengen of overmacht.
- Het recht van de Opdrachtgever om aanspraak te maken op enige garantie vervalt indien en zodra de producten niet langer in hun originele verpakking zitten, bewerkt zijn en/of enige andere wijziging (geheel of gedeeltelijk) hebben ondergaan.
Artikel 6 – Betaling en zekerheid
- Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, dient betaling te geschieden binnen veertien dagen na factuurdatum. Indien het factuurbedrag op de vervaldatum niet volledig is betaald zal de Opdrachtgever in verzuim zijn door het enkele verloop van de termijn, zonder dat sommatie of ingebrekestelling is vereist.
- Indien de Gebruiker geen betaling heeft ontvangen binnen de termijn zoals bedoeld in lid 1 van dit artikel, is de Opdrachtgever aan de Gebruiker verplicht tot betaling van een rente gelijk aan de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW plus 2% en zijn alle vorderingen van de Gebruiker op de Opdrachtgever, uit welke hoofde dan ook, onmiddellijk volledig opeisbaar. Voor de berekening van de rente over het verschuldigde bedrag wordt een gedeelte van een maand voor een volle gerekend.
- Indien de Gebruiker geen betaling heeft ontvangen binnen de termijn zoals bedoeld in lid 1 van dit artikel, is de Opdrachtgever verplicht alle kosten aan de Gebruiker te vergoeden die de Gebruiker maakt ter incasso van de openstaande bedragen, met name: a) declaraties van advoca(a)t(en) ter zake hun werkzaamheden, zowel in als buiten rechte, ook voor zover zij door de rechter geliquideerde bedragen te boven gaan, kosten van deurwaarders, zaakwaarnemers en incassobureaus, alsmede al de executiekosten. De buitengerechtelijke kosten worden gefixeerd op 15% van de hoofdsom, zulks met een minimum van EUR 150,-;
b) de kosten van faillissementsaanvraag. - De door de Opdrachtgever gedane betalingen strekken steeds ter afdoening van alle verschuldigde kosten en rente en vervolgens van de opeisbare facturen die het langst openstaan, zelfs al vermeldt de Opdrachtgever dat de voldoening betrekking heeft op een latere factuur. Alle betalingen dienen te geschieden zonder enige aftrek, korting of verrekening.
- De Gebruiker zal steeds, ook tijdens de uitvoering van een overeenkomst en ongeacht of één of meerdere opeisbare facturen niet of niet geheel mochten zijn voldaan, vooruitbetaling of een bankgarantie, althans een daarmee gelijk te stellen zekerheid, als waarborg voor de betaling van het verschuldigde mogen verlangen. De Opdrachtgever is alsdan verplicht hieraan te voldoen. In dat geval is de Gebruiker tevens bevoegd de nakoming van haar verplichtingen jegens de Opdrachtgever op te schorten, totdat betaling is geschied of zekerheid is gesteld. Dit geldt ook indien de Gebruiker redenen heeft om aan de bereidheid tot betaling en/of kredietwaardigheid van de Opdrachtgever te twijfelen. Indien de Opdrachtgever weigert om aan het door de Gebruiker verlangde te voldoen staat het de Gebruiker vrij om de overeenkomst als per direct opgezegd te beschouwen, onverminderd haar rechten op vergoeding van alle schade, kosten en winstderving.
- Indien er op enig moment beslag gelegd wordt ten laste van de Opdrachtgever dan meldt de Opdrachtgever dit binnen 24 uur aan de Gebruiker.
- Indien de Opdrachtgever niet de eindgebruiker van de door de Gebruiker geleverde producten of diensten is, heeft de Gebruiker het recht om bij een betalingsachterstand van tenminste drie maanden de eindgebruiker hierover in te lichten en eventueel rechtstreeks met de eindgebruiker een overeenkomst te sluiten.
- Ieder beroep van de Opdrachtgever op opschorting of verrekening is uitdrukkelijk uitgesloten, tenzij de Gebruiker voorafgaand schriftelijk instemt met een specifieke opschorting of verrekening en de vordering waarmee wordt verrekend of de reden waarom wordt opgeschort door de Gebruiker onvoorwaardelijk schriftelijk is erkend.
- De Gebruiker kan haar in dit artikel omschreven rechten te allen tijde ook uitoefenen jegens een aan de Opdrachtgever gelieerde onderneming, voor enige vordering van de Gebruiker op de Opdrachtgever en/of een aan de Opdrachtgever gelieerde onderneming.
- Een onderneming wordt met een andere onderneming gelieerd geacht, indien die onderneming voor 50% of meer toebehoort aan dezelfde eigenaar, dan wel voor 50% of meer direct of indirect gecontroleerd wordt door of controle uitoefent over die andere onderneming en/of voor 50% of meer met die andere onderneming tot een zelfde groep van ondernemingen behoort.
- Met betrekking tot de door de Gebruiker verrichte prestaties en de daarvoor door de Opdrachtgever verschuldigde bedragen leveren de gegevens uit de administratie van de Gebruiker volledig bewijs op, onverminderd het recht van de Opdrachtgever tot het leveren van tegenbewijs.
Artikel 7 – Eigendomsvoorbehoud
- De eigendom van de door de Gebruiker geleverde producten gaat eerst op de Opdrachtgever over na volledige betaling door de Opdrachtgever van al hetgeen hij uit hoofde van een overeenkomst en/of deze voorwaarden aan de Gebruiker verschuldigd is.
- De Gebruiker is, indien en zodra zij gebruik maakt van dit eigendomsvoorbehoud, bevoegd om zich het bezit van de producten te verschaffen door onder andere het betreden van terreinen/magazijnen/kantoren van of gebruikt door de Opdrachtgever. De Opdrachtgever verleent de Gebruiker hiertoe reeds nu voor alsdan een onvoorwaardelijke en onherroepelijke volmacht.
- Zolang de eigendom van de producten niet op de Opdrachtgever is overgegaan, mag deze de producten niet bezwaren, vervreemden, belenen, verhuren of op welke wijze of titel dan ook uit zijn (feitelijke) macht brengen, behoudens het bepaalde in artikel 7.4.
- Het is de Opdrachtgever toegestaan om de producten binnen zijn normale bedrijfsuitoefening te verkopen, met dien verstande dat, totdat de Opdrachtgever de producten volledig heeft betaald en zijn overige verplichtingen jegens de Gebruiker, uit welke hoofde dan ook, is nagekomen, de Gebruiker in de rechten treedt van de Opdrachtgever jegens diens afnemer(s). Onder deze rechten zijn uitdrukkelijk begrepen alle (toekomstige) vorderingen en eventuele (toekomstige) aanspraken wegens schade aan of verlies van producten. De Opdrachtgever draagt deze rechten voor zover nodig reeds nu voor alsdan over aan de Gebruiker, die deze overdracht hierbij aanvaardt.
- Bij overtreding van het bepaalde in dit artikel, verbeurt de Opdrachtgever ten behoeve van de Gebruiker, zonder sommatie of ingebrekestelling, een onmiddellijk opeisbare en niet voor matiging vatbare boete van EUR 25.000,00 (zegge: vijfentwintigduizend euro) per overtreding, te vermeerderen met een bedrag van EUR 2.500,00 (zegge: tweeduizendvijfhonderd euro) per dag of gedeelte van een dag dat de overtreding voortduurt. Het voorgaande laat onverlet de gehoudenheid van de Opdrachtgever tot vergoeding aan de Gebruiker van alle schade die door het handelen van de Opdrachtgever is of zal ontstaan. De Gebruiker blijft daarnaast steeds bevoegd om – zo nodig in kort geding – nakoming en/of een verbod te vorderen. Het boetebedrag wordt vermeerderd met de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW of, indien deze niet verschuldigd is c.q. niet kan worden gevorderd, een contractuele rente in hoogte gelijk aan de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW, vanaf de dag dat de boete opeisbaar is. De artikelen 6:92 en 6:93 BW zijn niet van toepassing.
- In aanvulling op het in artikel 7.1 bedoelde eigendomsvoorbehoud, behoudt de Gebruiker zich een (stil) pandrecht voor op alle aan de Opdrachtgever geleverde en in eigendom nog aan de Gebruiker toebehorende producten, tot zekerheid voor de nakoming door de Opdrachtgever van alle (toekomstige) vorderingen die de Gebruiker, uit welke hoofde dan ook, heeft of zal krijgen op de Opdrachtgever. De Opdrachtgever is verplicht om op eerste verzoek van de Gebruiker mee te werken aan het opstellen van een daartoe strekkende akte en registratie daarvan.
- De Opdrachtgever is verplicht om aan de Gebruiker onverwijld mededeling te doen van eventuele acties van derden met betrekking tot aan de Gebruiker toebehorende producten.
- De Opdrachtgever is verplicht om de in zijn bezit zijnde producten deugdelijk te verzekeren tegen diefstal, brand-, ontploffing-, waterschade, etc. en de Gebruiker op eerste verzoek een afschrift van de betreffende polissen te doen toekomen.
- De goederenrechtelijke gevolgen van het eigendomsvoorbehoud van een voor uitvoer bestemde zaak worden beheerst door het recht van de staat van bestemming, indien en voor zover dat recht ter zake voor de Gebruiker gunstigere bepalingen bevat.
- Rechten worden in voorkomend geval aan de Opdrachtgever verleend of overgedragen onder de voorwaarde dat de Opdrachtgever alle uit de overeenkomst verschuldigde bedragen heeft voldaan.
- De Gebruiker kan de in het kader van de overeenkomst ontvangen of gerealiseerde gegevens, documenten, programmatuur en/of databestanden onder zich houden en/of de Opdrachtgever de toegang tot bepaalde diensten ontzeggen, ondanks een bestaande verplichting tot afgifte, overdracht of het verschaffen van toegang, totdat de Opdrachtgever alle aan de Gebruiker verschuldigde bedragen, uit welke hoofde dan ook, heeft voldaan.
- De in dit artikel opgenomen bepalingen laten de overige aan de Gebruiker toekomende rechten onverlet.
Artikel 8 – Intellectuele eigendom
- Alle intellectuele eigendomsrechten, zoals handelsmerken en auteursrechten op alle geleverde diensten en producten, waaronder doch niet uitsluitend rapportages en documenten, berusten exclusief bij de Gebruiker, diens licentiegevers of diens toeleveranciers. Ieder gebruik van daarvan, inclusief het geheel of gedeeltelijk kopiëren of opslaan daarvan anders dan voor eigen, persoonlijk en niet commercieel gebruik door de Opdrachtgever is verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gebruiker.
- De Opdrachtgever verkrijgt alleen de gebruiksrechten die bij deze algemene voorwaarden, de tussen Gebruiker en de Opdrachtgever gesloten overeenkomst en/of de wet uitdrukkelijk schriftelijk zijn toegekend. Een aan de Opdrachtgever toekomend recht tot gebruik is niet-exclusief, niet-overdraagbaar, niet-verpandbaar en niet-sublicentieerbaar en tast niet aan het recht of de mogelijkheid van de Gebruiker om: (i) de onderliggende onderdelen, algemene beginselen, ideeën, ontwerpen, algoritmen, documentatie, werken, programmeertalen, protocollen, standaarden en dergelijke, zonder enige beperking, voor andere doeleinden te gebruiken en/of te exploiteren, hetzij voor zichzelf hetzij voor derden; en/of (ii) ten behoeve van zichzelf of een derde ontwikkelingen te doen die soortgelijk of ontleend zijn aan die welke ten behoeve van de Opdrachtgever zijn of worden gedaan.
- De Opdrachtgever zal geen aanduiding(en) betreffende het vertrouwelijke karakter dan wel betreffende auteursrechten, merken, handelsnamen of enig ander recht van intellectuele eigendom uit de door de Gebruiker geleverde diensten en/of producten (doen) verwijderen of (laten) wijzigen.
- Ook indien de overeenkomst daarin niet uitdrukkelijk voorziet, is het de Gebruiker steeds toegestaan technische voorzieningen aan te brengen of te activeren ter bescherming van de producten en/of data waaraan aan de Opdrachtgever (direct of indirect) toegang wordt verschaft, en dergelijke in verband met een overeengekomen beperking in de inhoud of de duur van het recht tot gebruik van deze Producten of data. De Opdrachtgever zal dergelijk technische voorziening(en) niet (laten) verwijderen of (laten) omzeilen.
- De Opdrachtgever is gerechtigd de informatie welke verstrekt is door de Gebruiker te gebruiken, echter uitsluitend in verband met de overeenkomst en het doel waarvoor een en ander is verstrekt. Deze informatie is en blijft eigendom van de Gebruiker.
- Indien een geschil ontstaat over wie eigenaar is van het geleverde respectievelijk over wie de rechthebbende is op intellectuele eigendomsrechten, heeft te gelden dat de Gebruiker de enige eigenaar c.q. rechthebbende is, behoudens door de Opdrachtgever te leveren tegenbewijs.
Artikel 9 – Aansprakelijkheid
- De Gebruiker is slechts aansprakelijk voor enige tekortkoming in het geval de tekortkoming is veroorzaakt door ernstige nalatigheid van de Gebruiker, dan wel doordat de Gebruiker onjuist heeft gehandeld hetgeen haar in ernstige mate te verwijten valt. Aansprakelijkheid van de Gebruiker jegens de Opdrachtgever is daarbij steeds beperkt tot de in artikel 5 bedoelde garantie.
- De Gebruiker is in geen geval aansprakelijk, indien de Opdrachtgever:
- de door de Gebruiker en/of de door haar ingeschakelde derden gegeven adviezen en/of instructies niet, niet volledig en/of niet naar behoren heeft opgevolgd;
- aan de Gebruiker onjuiste en/of onvolledige informatie heeft verstrekt;
- het geleverde heeft gebruikt terwijl voor de Gebruiker kenbaar was of redelijkerwijs had kunnen zijn dat het geleverde een gebrek had.
- De Gebruiker is evenmin aansprakelijk voor schade als gevolg van het door producten niet voldoen aan (veiligheids)eisen, die al dan niet gelden op de plaats(en) waar de Opdrachtgever is gevestigd c.q. de producten verkoopt. De Opdrachtgever is verplicht er op toe te zien dat de producten die zij van de Gebruiker koopt met het oog op wederverkoop, voldoen aan alle op die wederverkoop van toepassing zijnde (veiligheids)eisen. de Gebruiker zal zich naar beste kunnen inspannen opdat de producten voldoen aan de haar bekende eisen.
- De Gebruiker is evenmin aansprakelijk voor schade indien de Opdrachtgever zich tegen die schade heeft verzekerd, dan wel zich redelijkerwijs had kunnen verzekeren. De Opdrachtgever vrijwaart de Gebruiker voor aanspraken van verzekeraars dienaangaande.
- De Gebruiker is nimmer aansprakelijk voor gevolgschade, immateriële schade, bedrijf- of milieuschade.
- Onverminderd het bepaalde in artikel 6:89 van het BW, vervalt elke vordering van de Opdrachtgever op de Gebruiker indien na verloop van 1 (één) jaar na het ontstaan van de vordering door de Opdrachtgever ter zake geen gerechtelijke bodemprocedure tegen de Gebruiker effectief aanhangig is gemaakt.
- De Gebruiker is nimmer aansprakelijk voor de vergoeding van enige schade, indien de Opdrachtgever ten tijde van de schadeveroorzakende gebeurtenis in gebreke is met de nakoming van enige verplichting jegens de Gebruiker
- Indien en voor zover er, ondanks het gestelde in dit artikel, enige aansprakelijkheid zou rusten op de Gebruiker, is deze aansprakelijkheid van de Gebruiker bij schade aan zaken beperkt tot de herstel- en vervangingskosten tot maximaal de hoofdsom zoals deze op de desbetreffende factuur staat vermeld, doch nooit meer dan EUR 2.500. Bij schade aan personen en in alle overige gevallen is de aansprakelijkheid van de Gebruiker te allen tijde beperkt tot de uitkering waarop de door de Gebruiker gesloten aansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft.
- Indien en voor zover om welke reden dan ook geen uitkering krachtens bedoelde verzekering mocht plaatsvinden, is de totale aansprakelijkheid van de Gebruiker, ongeacht de grondslag en uit welke hoofde dan ook (inclusief eventuele verplichtingen tot ongedaanmaking), beperkt tot een totaal maximum (voor alle gevallen samen, indien het er meerdere zijn) van EUR 25.000,- (zegge: vijfentwintigduizend euro).Op straffe van verval van iedere aanspraak op schadevergoeding dient de Opdrachtgever schadeclaims schriftelijk aan de Gebruiker te melden, uiterlijk binnen drie maanden nadat de Opdrachtgever de schade heeft ontdekt dan wel had kunnen ontdekken.
- Voor zover derden die de Gebruiker voor de uitvoering van de overeenkomst heeft ingeschakeld hun aansprakelijkheid in verband daarmee beperken, houden alle overeenkomsten met de Gebruiker de bevoegdheid van de Gebruiker in om dergelijke aansprakelijkheidsbeperkingen mede namens de Opdrachtgever te aanvaarden. Iedere eigen aansprakelijkheid van de Gebruiker voor onverhoopte tekortkomingen van deze ingeschakelde derden is uitgesloten. De werking van artikel 6:76 BW is uitgesloten.
- De Opdrachtgever vrijwaart de Gebruiker ter zake alle kosten, schaden en interesten, welke mochten ontstaan als gevolg van vorderingen van derden, al dan niet op de Opdrachtgever, ter zake van voorvallen, daden of nalatigheden bij of in het kader van de uitvoering van de overeenkomst, dan wel in verband met gebreken van de door de Gebruiker geleverde producten en/of diensten. De Opdrachtgever is verplicht om zich hiervoor te verzekeren.
- De Opdrachtgever staat er voor in dat geen rechten van derden zich verzetten tegen beschikbaarstelling aan de Gebruiker van apparatuur, programmatuur, voor websites bestemd materiaal, databestanden en/of andere materialen en/of ontwerpen, met het doel van gebruik, onderhoud, bewerking, installatie of integratie. De Opdrachtgever vrijwaart de Gebruiker tegen elke aanspraak van een derde die gebaseerd is op de bewering dat zodanig beschikbaar stellen, gebruik, onderhoud, bewerken, installeren of integratie inbreuk maakt op enig recht van die derde.
- De Gebruiker vrijwaart de Opdrachtgever tegen elke aanspraak van een derde welke gebaseerd is op de bewering dat door de Gebruiker zelf ontwikkelde programmatuur, websites, databestanden, apparatuur of andere materialen inbreuk maken op een recht van intellectuele eigendom van die derden, onder de voorwaarde dat de Opdrachtgever de Gebruiker onverwijld schriftelijk informeert over het bestaan en de inhoud van de aanspraak en de afhandeling van de zaak, waaronder het treffen van eventuele schikkingen, geheel overlaat aan de Gebruiker. De Opdrachtgever zal de nodige volmachten, informatie en medewerking aan de Gebruiker verlenen om zich tegen deze aanspraken te verweren. Deze verplichting tot vrijwaring vervalt indien de verweten inbreuk verband houdt (i) met door de Opdrachtgever ter gebruik, bewerking, verwerking of onderhoud aan de Gebruiker ter beschikking gestelde materialen, dan wel (ii) met wijzigingen die de Opdrachtgever zonder schriftelijke toestemming van de Gebruiker in de programmatuur, website, databestanden, apparatuur of andere materialen heeft aangebracht of heeft laten aanbrengen. Indien in rechte onherroepelijk vaststaat dat de door de Gebruiker zelf ontwikkelde programmatuur, websites, databestanden, apparatuur of andere materialen inbreuk maken op enig aan een derde toebehorend recht van intellectuele eigendom of indien naar het oordeel van de Gebruiker een gerede kans bestaat dat een zodanige inbreuk zich voordoet, zal de Gebruiker, indien mogelijk, zorg dragen dat de Opdrachtgever het geleverde, of functioneel gelijkwaardige andere programmatuur, websites, databestanden, apparatuur of materialen kan blijven gebruiken. Iedere andere of verdergaande vrijwaringsverplichting van de Gebruiker wegens inbreuk op een recht van intellectuele eigendom van een derde is uitgesloten.
- De Opdrachtgever staat er jegens de Gebruiker voor in dat zij evenals het personeel van de Opdrachtgever (inclusief diens opdrachtnemers) en alle door of namens de Opdrachtgever bij de overeenkomst betrokken derden de uit deze voorwaarden voortvloeiende verplichtingen nakomen, zowel naar de letter als naar de geest.
Artikel 10 – Overmacht
- Indien de Gebruiker haar verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst, zulks inclusief de in artikel 5 bedoelde garantieverplichting, niet kan nakomen door overmacht, of door een andere buitengewone omstandigheid, zoals een pandemie, natuurramp, oorlog(sdreiging), brand, werkstaking, stagnatie in de aanvoer van producten, maatregelen opgelegd door de staat, ziekte van of tekort aan personeel, onverwachte gebreken en/of storingen, een en ander zowel indien dit gebeurt bij de Gebruiker als bij haar leveranciers, heeft de Gebruiker het recht de overeenkomst geheel of gedeeltelijk op een nader tijdstip uit te voeren. Iedere in dit lid bedoelde situatie kwalificeert als overmacht.
- Bij een reeds direct kenbare blijvende overmacht of indien de overmacht langer dan drie maanden heeft geduurd, heeft de Opdrachtgever het recht de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat de Gebruiker daarvoor aan de Opdrachtgever enige (schade)vergoeding verschuldigd is.
- Indien de Gebruiker bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan diens verplichtingen heeft voldaan of slecht aan een deel van diens verplichtingen kan voldoen, is de Opdrachtgever verplicht om de reeds geleverde c.q. het te leveren deel aan de Gebruiker te betalen als ware het een afzonderlijke op zichzelf staande overeenkomst.
- De Gebruiker heeft te allen tijde het recht om zich op overmacht te beroepen, ook indien de overmacht veroorzakende situatie intreedt nadat de Gebruiker aan haar verplichtingen had moeten voldoen of heeft voldaan
Artikel 11 – Opschorting en ontbinding
- Indien, zodra en voor zolang de Opdrachtgever één of meer van zijn verplichtingen jegens de Gebruiker uit hoofde van een overeenkomst met de Gebruiker en/of deze voorwaarden niet, niet tijdig of niet deugdelijk nakomt, is de Gebruiker gerechtigd haar verplichtingen jegens de Opdrachtgever geheel of gedeeltelijk op te schorten. In een dergelijk geval is de Opdrachtgever verplicht om alle door de Gebruiker als gevolg daarvan te lijden schade, waaronder doch niet uitsluitend de winstderving, te vergoeden. Indien en zodra de Opdrachtgever in verzuim is, heeft de Gebruiker het recht om de overeenkomst met de Opdrachtgever geheel of ten dele te ontbinden.
- Door ontbinding worden over en weer bestaande vorderingen onmiddellijk opeisbaar. De Opdrachtgever is aansprakelijk voor de door de Gebruiker alsdan gelede schade, onder meer bestaande uit winstderving en kosten.
- Indien en zodra de Opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard of een aanvraag daartoe is ingediend, surséance van betaling aanvraagt, dan wel inzake de Opdrachtgever een aanvraag is ingediend met betrekking tot vergelijkbare procedures als genoemd in Bijlage A en B bij de Verordening (EG) Nr. 1346/2000 van de Europese Raad van 29 mei 2000 of door beslaglegging, onder curatele stelling of anderszins de beschikkingsbevoegdheid over zijn vermogen of delen daarvan verliest, heeft de Gebruiker het recht de overeenkomst te ontbinden zonder rechterlijke tussenkomst en zonder dat enige ingebrekestelling zal zijn vereist, tenzij de curator of de bewindvoerder de uit deze overeenkomst voortvloeiende verplichtingen als boedelschuld erkent.
- De post “gederfde winst” zal behoudens tegenbewijs van de Gebruiker vijfentwintig procent (25%) van de overeengekomen prijs bedragen.
- Indien de Gebruiker tot opschorting of ontbinding van de overeenkomst overgaat op grond van dit artikel, is zij op geen enkele wijze gehouden tot enige vergoeding aan de Opdrachtgever, hoe ook genaamd.
- Het recht van de Gebruiker tot opschorting omvat de bevoegdheid om de Opdrachtgever of een gebruiker (tijdelijk) de toegang tot zijn/haar (online) accounts, data of software(licenties) te ontzeggen.
Artikel 12 – Privacy
- Indien dit voor de uitvoering van de overeenkomst noodzakelijk is, zal de Opdrachtgever de Gebruiker desgevraagd schriftelijk informeren over de wijze waarop de Opdrachtgever uitvoering geeft aan zijn verplichtingen op grond van de wetgeving, waaronder die op het gebied van bescherming van persoonsgegevens, zoals doch niet uitsluitend, de AVG en op het gebied van AI, zoals doch niet uitsluitend de AI Act (hierna: Wetgeving).
- De Opdrachtgever staat er jegens de Gebruiker voor in dat hij evenals het personeel van de Opdrachtgever (inclusief diens opdrachtnemers) en alle door of namens de Opdrachtgever bij de overeenkomst betrokken derden de uit de Wetgeving voortvloeiende verplichtingen nakomen.
- De Opdrachtgever vrijwaart de Gebruiker voor aanspraken van derden c.q. betrokkenen in de zin van de Wetgeving in het kader van de verwerking van persoonsgegevens door of ten behoeve van de Opdrachtgever of waarvoor de Opdrachtgever op grond van de wet anderszins verantwoordelijk is.
- Voor zover nodig geeft de Opdrachtgever door gebruikmaking van de producten en diensten uitdrukkelijke toestemming aan de Gebruiker voor de (grensoverschrijdende) verwerking en doorgifte van persoonsgegevens namens de Opdrachtgever.
Artikel 13 – Geheimhouding
- De Opdrachtgever is verplicht om geheimhouding te betrachten omtrent de Vertrouwelijke Informatie (zijnde de offerte, de overeenkomst, de producten, de diensten, alle correspondentie, informatie, kennis en/of documentatie die betrekking heeft op de Gebruiker, aangeleverd is door de Gebruiker en/of anderszins in het bezit is c.q. ter kennis is gekomen van de Opdrachtgever in het kader van de voorbereiding, totstandkoming en/of uitvoering van de overeenkomst), behoudens voor zover het Vertrouwelijke Informatie betreft die (anders dan als gevolg van een toerekenbare tekortkoming of onrechtmatige daad van de Opdrachtgever) publiekelijk bekend is, krachtens enige toepasselijke wetsbepaling, voorschrift of andere regelgeving bekend moet worden gemaakt of tot het moment dat door de Gebruiker schriftelijk toestemming is gegeven voor gehele of gedeeltelijke opheffing van de vertrouwelijkheid en/of de geheimhoudingsverplichting.
- De Opdrachtgever is verplicht om de Vertrouwelijke Informatie uitsluitend te gebruiken voor het doel waarvoor de Vertrouwelijke Informatie is verstrekt of verkregen.
- De Opdrachtgever is verplicht om de Vertrouwelijke Informatie enkel aan derden en/of werknemers ter beschikking te stellen indien en voor zover dat noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst en niet voordat de Opdrachtgever aan die derden en/of werknemers een aan de in deze voorwaarden vervatte geheimhoudingsverplichting gelijke geheimhoudingsverplichting heeft opgelegd. De Opdrachtgever staat er jegens de Gebruiker voor in dat die derden en/of werknemers deze geheimhoudings-verplichting blijvend naleven.
- Iedere offerte en overeenkomst is strikt vertrouwelijk. De Opdrachtgever zal deze niet gebruiken en/of openbaren, ook niet voor marketing en/of commerciële doeleinden.
- Indien de Opdrachtgever uit hoofde van een verplichting krachtens de wet, een verbindend voorschrift of krachtens verbindende regelgeving bepaalde informatie openbaar moet maken, zal zij de Gebruiker voorafgaand aan die openbaarmaking tijdig schriftelijk informeren, voor zover dit rechtens is toegestaan.
- De verplichting tot geheimhouding blijft ook na levering of het eindigen van een overeenkomst onverminderd van kracht.
- Behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gebruiker is het de Opdrachtgever verboden om contact te onderhouden met bij de overeenkomst betrokken derden.
Artikel 14 – Geschillen
- Op alle door de Gebruiker verrichte handelingen, waaronder de door haar gesloten overeenkomsten, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag (CISG) en/of andere internationale koopverdragen met betrekking tot roerende zaken wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
- Alle geschillen die voortvloeien uit tussen partijen gesloten overeenkomsten, zullen bij uitsluiting worden beslecht door de bevoegde Nederlandse rechter in het arrondissement Oost-Brabant. Gebruiker heeft de mogelijkheid om in afwijking hiervan een geschil te laten beslechten door een Nederlandse rechter in een ander dan voornoemd arrondissement.
- Indien de Opdrachtgever is gevestigd, kantoor houdt en/of handel drijft in een land dat geen lid is van de Europese Unie en/of ingeval van een situatie die niet valt onder de reikwijdte van de Verordening (EU) Nr. 1215/2012 van 12 december 2012 of een equivalent daarvan, is de Gebruiker onverminderd het bepaalde in het vorige lid van dit artikel bevoegd een geschil voor te leggen aan het Nederlands Arbitrage Instituut overeenkomstig het Arbitragereglement van dat instituut. Het scheidsgerecht zal bestaan uit één arbiter. Het scheidsgerecht zal worden benoemd volgens de lijstprocedure. De plaats van arbitrage zal zijn Eindhoven, Nederland. De procedure zal worden gevoerd in de Engelse taal.
- Indien en zodra de Gebruiker een procedure aanhangig heeft gemaakt bij het Nederlands Arbitrage Instituut is deze instantie bij uitsluiting bevoegd om het betreffende geschil te beslechten en is de Nederlandse rechter in het arrondissement Oost-Brabant niet langer bevoegd.
- Onverminderd het bepaalde in dit artikel is de Gebruiker voorts bevoegd om zich, in het geval van een grensoverschrijdende incasso, te richten tot een andere ter zake bevoegde Nederlandse rechter.
- Bij iedere overtreding van enige verplichting opgenomen in deze voorwaarden verbeurt de Opdrachtgever, zonder dat daarvoor een aanmaning of andere voorafgaande verklaring noodzakelijk is, ten gunste van de Gebruiker dan wel de rechtsopvolger(s) onder algemene of bijzondere titel van de Gebruiker een onmiddellijk opeisbare en niet voor inhouding, opschorting of verrekening vatbare boete van EUR 10.000 (zegge: tienduizend euro’s) per overtreding, vermeerderd met een boete van EUR 250 (zegge: tweehonderdvijftig euro’s) voor iedere dag of gedeelte van een dag dat de overtreding voortduurt, voor zover het een doorlopende overtreding is. Voor zover noodzakelijk en wettelijk toegestaan komen partijen nadrukkelijk overeen dat deze boete kwalificeert als liquidated damages (forfaitaire vaststelling van reëel te lijden schade). Zulks onverminderd het recht op schadevergoeding voor zover de schade meer bedraagt dan de totaal verschuldigde boete, het recht op nakoming, het recht om een procedure (waaronder een eventueel kort geding) te voeren, het recht om een gerechtelijk verbod te bewerkstelligen en alle overige uit de wet voortvloeiende rechten. Het boetebedrag wordt vermeerderd met de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW, welke verschuldigd is vanaf de dag dat de boete opeisbaar is. Voor zover ergens in een bepaling van deze voorwaarden iets kwalificeert als boete (ook een niet-geldelijke) of als boetebeding, dan is artikel 6:92 BW niet van toepassing.
- De meest actuele versie van deze voorwaarden is beschikbaar via de website van Gebruiker en worden op eerste verzoek gratis toegezonden.